1a Jornada de pesca científica 2023 – APC Barcelona 19 de febrer del 2023

Doncs seguint amb el compromís de la nostra entitat per treballar pel futur de la pesca recreativa i esportiva i després de les primeres proves que vam fer l’any passat conjuntament amb l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable, doncs tocava posar fil a l’agulla per aquesta temporada.

Per tots és conegut que l’estat de la pesca a casa nostra no passa pel millor moment, ja fa una colla d’anys que el nombre de captures ha anat decaient, però no només és això, algunes de les espècies que eren comunes ara ja no ho són tant, però en canvi, altres espècies que anys enrere eren ocasionals o rares han començat a ser comunes. Les causes són diverses i moltes vegades les desconeixem, per això cal fer feina per anar coneixent el que passa sota l’aigua.

Des de fa un temps, la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona ha començat a treballar per col·laborar en aquesta tasca i ja fa gairebé dos anys que amb l’ajuda de l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable estem molt il·lusionats per poder col·laborar per a poder conèixer el que tenim sota l’aigua i ajudar a conservar-ho.

Una de les iniciatives per a dur a terme aquesta tasca, és organitzar unes jornades de control i marcatge d’espècies que, per la nostra ubicació i la nostra experiència, es duran a terme al Port de Barcelona.

Durant els darrers anys, a totes les activitats organitzades per la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona s’han portat controls d’espècies i ja disposem d’una interessant base de dades de diferents punts del Port de Barcelona, que hem posat en comú amb el Departament de Medi Marí del Port per ajudar a conèixer el que hi ha sota l’aigua.

Darrerament, conjuntament amb els companys de l’ACPR i amb l’ajuda del doctor Bernat Hereu de la Universitat de Barcelona i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, hem posat fil a l’agulla per a dur a terme aquestes jornades i hi ha el projecte de situar hidròfons a les aigües del Port de Barcelona per a poder detectar la presència de peixos que prèviament hauran estat marcats, ja sigui per la zona o a moltes milles de distància.

La previsió inicial era la de fer quatre jornades durant el 2023, dues a cada bocana del Port de Barcelona, per, entre d’altres coses, poder comparar la diferència de la fauna que hi ha als diferents punts del port, doncs sent fons diferents, també ho són les espècies que hi viuen i a més, al marcar les espècies, saber si aquests peixos es mouen entre aquests dos punts del port. Per aprofitar més la informació dels darrers anys, es va intentar mantenir les dates en què s’havien pres dades anteriorment al Dic de l’Est, sent la primera d’aquestes a finals de febrer, a temps per a no destorbar la posta de la colònia de gavina corsa que des de fa uns anys nia cada mes de març en aquell tranquil espai.

Malauradament, no s’ha pogut fer l’activitat de marcatge al Dic de l’Est i finalment es va traslladar la primera jornada científica a l’Àrea de Pesca Controlada de la bocana nord, de manera que podríem aprofitar la data i també podríem aconseguir una interessant informació.

A les sis del matí es comença a pescar i no es triga massa a començar a recopilar dades de les captures que, una vegada mesurades i fotografiades, són retornades vives a l’aigua en un 90% dels casos (la resta són destinades a l’autoconsum).

En aquesta ocasió, a més de diferents membres de la nostra Societat, comptem amb l’ajuda de l’ACPR, del doctor Bernat Hereu i també dels voluntaris de la Facultat de veterinària, que d’aquesta manera poden tenir l’oportunitat de treballar amb peixos vius per al seu estudi.

Cal tenir en compte que totes les jornades de marcatge i control d’espècies que s’han anat fent fins ara a Catalunya han estat a bord de diferents embarcacions, però el fet de poder disposar d’un espai a terra ferma prou ampli i segur, facilita molt la feina de poder ensenyar com dur a terme aquests controls, a més de treballar amb la fauna que, tot i ser la més propera com és la que tenim a tocar de terra, moltes vegades és la més desconeguda per la majoria.

rbt

Durant el matí es passa de llarg el centenar de peixos mesurats i comptabilitzats i s’arriba a la quinzena d’espècies, que tenint en compte les aigües fredes del mes de febrer i d’estar en els dies de les “minves de gener” i dur-se a terme en baixamar, que és quan acostuma a haver-hi menys activitat alimentària dels peixos, doncs és un nombre prou respectable. Van sortir al voltant de dues-centes fotografies.

Les espècies capturades són sargs, esparralls, pagells, oblades, vidriades, besucs blancs, serrans, vaquetes, bogues, llísseres veres (els cap-plans rondaven per la superfície, però no feien gens de cas a l’esquer), sorells i espècies menys comunes com són els serrans de bou i un moll reial.

Alguns dels exemplars alliberats són marcats amb un “espaguetti” al llom, amb un número de sèrie, on s’ha enregistrat el dia, lloc i hora de la captura a més de la mesura. Si algun d’aquests peixos és recapturat, cal avisar d’aquesta per a poder conèixer més del que ha fet, en aquest enllaç trobareu com fer-ho: https://acpr.cat/recaptura/

Dels exemplars marcats, es va triar un pagell per a col·locar-li un transmissor i poder fer un seguiment encara més precís dels seus moviments. Una operació curosa i molt interessant de la que tots els presents vam poder gaudir de veure com un expert com en Bernat Hereu la duia a terme i ens explicava a tots el procés:

1.- captura del peix
2.- posar el peix en un recipient amb un anestèsic
3.- inserció del transmissor
4.- sutura de la incisió
5.- “despertar” el peix de l’anestèsia
6.- alliberament del peix (i acabar de despertar-lo al seu medi)
7.- control amb un hidròfon submarí dels moviments de l’animal

En aquest vídeo es pot veure com va anar l’operació:

I finalment es va donar per finalitzada una divertida i interessant jornada de pesca diferent on tots vam poder aprendre una colla de coses noves i ens vam quedar amb ganes de més, de manera que a la propera jornada científica, amb una mica més d’experiència, encara podrem fer més coses.

Volem agrair l’ajuda i la paciència de tots els que van col·laborar d’una manera o altra a gaudir d’un dia com aquest : Port de Barcelona, Marina Vela Barcelona, Associació Catalana per a una Pesca Responsable, Universitat de Barcelona i, com no, als socis de la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona que van ajudar i participar de l’activitat.

Ara toca esperar un mes per a la propera jornada científica, però abans ens tornarem a trobar a la segona prova del 44è Campionat d’Embarcació Fondejada a les aigües de Sant Feliu de Guíxols, fins llavors, salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *