3r Aplec de Veterans temporada 2022 – Dic de l’Est – 04-12-2022
Una vegada tancada la temporada del 77è Campionat Social de Mar-Costa, és hora de tancar la resta d’activitats de l’àrea amb el darrer aplec de la temporada en un espai singular com és el Dic de l’Est del Port de Barcelona en la seva part interior.
Unes de les dates més esperades per alguns dels nostres socis són les activitats en alguns espais especials on en condicions normals no s’hi pot accedir i encara menys practicar la pesca i, durant els darrers anys l’espai més especial que hem pogut gaudir ha estat el Dic de l’Est del Port de Barcelona, en la seva part interior.
A principis de l’any 2014 la SPDM va arribar a un acord amb el Port de Barcelona per a poder gaudir 4 cops a l’any d’aquest espai amb els seus socis mentre es tirava endavant el projecte més gran de les darreres dècades en temes de pesca esportiva a la nostra ciutat: La creació d’una àrea de pesca controlada (APC) al Port de Barcelona. Una vegada l’APC estigués funcionant, les activitats que es duien a terme al Dic de l’Est es traslladarien al nou escenari.
Finalment l’APC ja està pràcticament a punt, es va poder fer la presentació el passat mes de juliol i es va inaugurar el 25 de setembre, celebrant el 90 aniversari de la Societat amb una competició de pesca. L’accés definitiu a l’APCi està en el seu darrer punt, havent-se instal·lat ja la nova porta d’accés i a manca només de la instal·lació dels mitjans electrònics de control d’accés, que estaran a punt en els propers dies.
Han estat 9 anys gaudint d’una zona que ens ha permès practicar modalitats de pesca força singulars, com són la pesca de l’anfós, una espècie realment abundant en aquell punt, però un peix realment complicat de capturar, especialment en un espai ple de caus on es poden protegir i posar en seriosos problemes als pescadors (més d’una canya ha acabat trencada per la lluita amb aquests potents peixos), espècies com les morenes han estat també presents en gairebé totes les visites, amb alguns exemplars realment grossos (fins a 4kg), congres de mides poc habituals tan a prop de terra (el més gros capturat va superar els 12kg) i fins i tot alguns grossos exemplars han estat capturats al migdia, cosa poc habitual al tractar-se d’una espècie tradicionalment nocturna.
Un espai que ha permès pescar a suret, a fondal, a llancer, a spining, a eging, etc. amb multitud d’esquers i muntatges i on s’han capturat desenes d’espècies diferents, algunes fins i tot realment difícils de veure en altres espais… S’hi han capturat, a més dels anfosos, morenes i congres esmentats, orades, llobarros, sargs, morrudes, vidriades, cànteres, oblades, esparralls, pagells, pagres, besucs blancs, salpes, bogues, sorells, xucles, espets, lliris, bacoretes, pops, sípies, molls de roca, molls de fang, molls reials, serrans, vaquetes, donzelles, tords, grívies, gripaus roquers, planxetes, llavions, burrets, blènids, corballs de roca, palometes, galta-rojos, llisses, alatxes, círvies, escórpores, … i algun més que ens deixem al tinter.
Un espai en natura “dins” la ciutat on des del 2017 s’ha establert una zona de cria de la gavina corsa, una de les majors zones de cria d’aquesta espècie amenaçada que hi ha a la Mediterrània. Al ser un espai d’accés molt restringit i apartat del bullici comercial del port i de la mateixa ciutat, la natura s’hi ha obert pas. Va ser precisament en un aplec dels nostres el 30 d’abril del 2017 on es va descobrir que les gavines corses havien triat aquest espai per establir-hi una zona de cria, una jornada en la que vam haver de fer marxa enrere de l’espai, ja fos per seguretat de les gavines i els seus nius com per la dels propis pescadors. Des de llavors, entre els mesos de març i agost la zona ha quedat totalment tancada per a no destorbar a aquests ocells marins i per això es van adaptar les dates de les activitats que hem anat realitzant.
Amb tot això, s’arriba a la darrera activitat programada a la zona el diumenge 4 de desembre del 2022.
Com sempre, es segueix el protocol que dicta l’Autoritat Portuària per a aquestes activitats (contractar la corresponent assegurança col·lectiva, passar el llistat de participants en els terminis establerts, signatura de contractes, etc.) i arriba el dia d’anar a pescar.
Una hora abans d’accedir al recinte, el delegat de Mar-Costa, com està acordat, avisa a la Policia Portuària per a que vagin a obrir el recinte, doncs com hem comentat anteriorment, aquest és un espai d’accés tancat a la circulació de vehicles i persones.
Una vegada estem tots al punt de trobada, passem en fila pel control de la duana del Port que hi a l’entrada del Moll Adossat i d’allà enfilem el camí cap a la zona, just al costat de la Caserna de la Guardia Civil del Mar.
Arriben els agents del Cos de Guardamolls, ens obren el recinte i, un cop tots a dins, es torna a tancar la porta.
Com que es tracta d’un aplec, la modalitat de pesca és totalment lliure, triant alguns pescar a llancer, altres a fondal, alguns a boia, els més optimistes proven sort amb els grans depredadors i d’altres van alternant disciplines.
Tot i la pluja de la nit, el dia aguanta força i només un parell de núvols pixaners deixen caure quatre gotes durant la jornada, que pràcticament no es noten. Tenint un dia força ennuvolat, sense vent i de mes de desembre, les temperatures tampoc són gaire baixes i s’està força bé.
Durant aquest any, la SPDM ha començat a col·laborar amb l’ACPR (Associació Catalana per a una Pesca Responsable) i per segona vegada hem aprofitat un aplec de pesca per a fer un control de les espècies de la zona. La col·laboració entre els socis de la SPDM i l’ACPR és ben fàcil, en un grup de WhatsApp es van penjant les fotos de les captures amb un regle al costat, de manera que es pugui veure quines són les espècies presents a la zona, si són exemplars joves o adults, etc. No es tracta de fer cap mena de competició, senzillament es tracta de saber una mica què és el que ronda per sota de la superfície, té el mateix valor saber que hi ha bogues de 5 centímetres com llobarros de 3kg. Cal tenir en compte que aquestes zones no disposen de cap sistema de control d’espècies, de manera que les aportacions que anem fent, són importants i valorades.
Això també va servint perquè els companys que estan situats a un costat de la zona, es vagin assabentant de l’activitat que hi ha a l’altra banda.
La majoria de les captures del dia són retornades vives a l’aigua després de les fotografies de rigor, però algunes acaben al forn o a la cassola, no hi ha que oblidar que els peixos són un recurs alimentari.
Durant el dia són diverses espècies que van sortint, especialment d’espàrids (pagells, esparralls, orades, sargs, etc.), làbrids (tords, planxetes, donzelles, etc.), serrànids (serrans i vaquetes), morenes, anfosos (si es comptéssin els que s’enroquen, n’hauren estat una colla considerable!) i fins i tot un bonic llobarro. També hi va haver un parell de bonics pops que van deixar-se enredar i van acabar al salabre.
Una bonica jornada de pesca en bona companyia i en un espai especial.
Des de la SPDM estem treballant per a poder realitzar alguna activitat més en aquest espai, activitats relacionades amb el control i coneixement de les espècies, el projecte ja està en marxa i si acaba tirant endavant com esperem, us anirem informant.
Ens acomiadem de la temporada 2022 de l’àrea de Mar-costa i del Dic de l’Est, agraïnt a l’Autoritat Portuària de Barcelona (en especial al Director General del Port, qui l’any 2014 ens va obrir aquesta possibilitat), al Cos de Guardamolls i al Departament d’Operacions Portuàries per haver-nos ajudat en tot moment a fer possible gaudir de totes aquestes activitats. També agraïr la feina dels membres de la Junta de la SPDM i a la col·laboració dels socis que han ajudat a fer-ho realitat. A tots: MOLTES GRÀCIES!!!
La temporada 2022 s’acaba, però encara tenim coses per fer abans d’acabar l’any, primer ens tornarem a trobar a la darrera prova del 43è Campionat Social d’Embarcació Fondejada del proper dissabte 17 de desembre, per seguir al dia següent amb el dinar de Nadal de la Societat amb l’entrega de premis i trofeus de la temporada 2022. Fins llavors, salut i bona pesca!!
Deixa un comentari