81è Concurs del “Pavo” – Moll de Pescadors – Port de Barcelona (27-11-2022)
Com cada any, el darrer diumenge del mes de novembre es celebra el tradicional Concurs del “Pavo”, en aquesta ocasió, com a les darreres temporades, la prova es celebra al Moll del Rellotge del Port de Barcelona.
81 edicions d’aquest peculiar concurs de pesca dóna per moltes històries, algunes de realment curioses, especialment quan el primer premi d’aquest era un gall d’indi viu que s’entregava al guanyador i que passaria a millor vida per les properes festes de Nadal, cal recordar que aquesta prova es celebra cada any el darrer diumenge del mes de novembre.
Una prova on des de fa uns anys es va fer el canvi de puntuació cap a l’actual. Durant molts anys, aquesta peculiar competició puntuava un punt per peça capturada, independenment de la mida d’aquesta, però ja fa uns anys que es va decidir canviar aquest tipus de puntuació adaptant-nos als nous temps.
La puntuació actual per aquesta prova és la següent:
Cada esportista pot presentar un màxim de 3 peixos al pesatge, però aquests han de ser d’espècies diferents on cada gram valdrà un punt. Els primers classificats seran els que aconsegueixin més pes amb les tres espècies diferents, després els que aconsegueixin més pes amb dues espècies i finalment els que només hagin aconseguit capturar una sola espècie. Els peixos es mantenen vius i són alliberats després del pesatge.
Una edició especial pel concurs del “Pavo”, doncs l’escenari de les darreres temporades deixarà de ser-ho durant un temps. Un any on han coincidit el 90 aniversari de la nostra entitat i el 250 aniversari de la Torre del Rellotge, el que va ser el primer far de la ciutat de Barcelona i l’any en que hem inaugurat un nou espai de pesca i en el que han començat les obres (finalment) de la nova llotja.
I aquestes obres, ens mantindran apartats d’aquest especial espai durant una llarga temporada. Una important reorganització i renovació de l’espai que comporta una colla de canvis, unes millores esperades des de feia dècades i que finalment s’ha posat fil a l’agulla per a fer-les realitat.
Un espai molt lligat a la nostra entitat, on la Confraria de Pescadors de Barcelona ha estat (i segueix sent) una entitat amb qui sempre hem mantingut una amistat i col·laboració i que malgrat deixem de visitar-los en les nostres activitats mentre durin les obres, hi ha el compromís de seguir treballant junts pel futur de la pesca a Barcelona, en totes les seves vessants.
Com sempre, el dijous abans de la prova es fa el sorteig dels punts de pesca, situant els esportistes, en aquesta ocasió, per parelles, però puntuant individualment.
El dissabte abans de la prova, dos membres de la Junta van anar a mesurar i marcar els punts de pesca per a tenir-ho tot a punt pel diumenge, el dia de la prova.
I finalment arriba el diumenge.
06:30h – S’entra al recinte, en aquesta ocasió amb més cura de l’habitual degut a les obres que s’estan fent a l’espai, havent reduït el nombre de vehicles per tal d’ocupar el menor espai possible i permetre la correcta circulació dels vehicles que han de moure’s per la zona.
Com sempre, és el delegat de Mar-costa qui s’encarrega de col·laborar amb el personal de seguretat de l’espai per a dur a terme el control d’accés al recinte.
06:45h – S’accedeix als punts de pesca i es comença a muntar tot el material.
07:45h – Es comença a brumejar.
08:00h – Botzinades i canyes a l’aigua! Al ser una prova on es tracta de cercar varietat d’espècies i on no cal preocupar-se per la quantitat, alguns porten diferents canyes amb diferents muntatges per intentar enredar als diferents habitants que corren pel fons. Només es permet pescar amb una canya (en acció de pesca), de manera que alguns van canviant d’estris a la vegada que van aconseguint diferents espècies.
Tot i ser gairebé el mes de desembre, l’espècie més comuna són els esparralls, uns espàrids que sempre se’ls relacionava amb el temps estival però que durant els darrers anys els podem trobar de gener a desembre. Els altres més comuns són els sorells, que ronden per tota la zona, també hi corren les bogues, tot i que aquestes són exemplars força discrets, de petita talla. Més espècies es deixen veure com els sargs, malgrat que només 3 arriben al pesatge, ja que la resta no arriben a la talla mínima de 23cm que marca la normativa, també les oblades són força comunes (alguns en treuen un tou d’elles), també surten salpes, pagells, xucles, alguna llissa vera, alguns petits galta-rojos, una oradella, una petita círvia, algun moll de fang, llepissosos i fins i tot una petita lluerna, espècie realment rara a la zona, com ho és també un tord becut, espècie que en els darrers dos anys ja comença a ser relativament habitual de veure en aquesta zona del port, ja que era més habitual de veure en altres zones del nostre litoral però rara en aquest punt.
Finalment així acaba la classificació (hi ha que tenir en compte que només es podia pesar un exemplar per espècie i un màxim de tres espècies per esportista, alguns esportistes van capturar i alliberar més de 30 exemplars d’una mateixa espècie):
Una edició més d’una de les proves més antigues i singulars de la SPDM, un arreveure d’aquest escenari i un tancament de les competicions de la temporada 2022 de l’àrea de Mar-costa… No volem deixar-ho sense donar les gràcies a tothom qui ho ha fet possible un any més, a la Confraria de Pescadors de Barcelona, a l’Autoritat Portuària, als membres de la Junta de la Societat i especialment als nostres socis i sòcies que ens han recolzat en tot moment.
L’any vinent, més i millor, però abans que arribi, encara queden algunes activitats per a dur endavant, la primera serà l’Aplec del diumenge 4 de desembre al Dic de l’Est, així que… fins llavors, Salut i bona pesca!!
Deixa un comentari