78è Concurs del “Burret” – IV Concurs “d’espècies” – 28-01-2018 (Port de Barcelona)
Com cada any, l’últim diumenge del mes de gener toca el tradicional “Concurs del Burret”, enguany en la seva 78a edició i la 25 consecutiva a l’escenari del Moll de Pescadors/Moll del Rellotge del Port de Barcelona. Com en els últims 4 anys, també s’ha celebrat el “Concurs de les espècies” per aquells que prefereixen pescar amb boia en comptes d’anar buscant burrets pel fons del port.
Com expliquem cada any, antigament, quan no hi havia la “tecnologia” actual per anar a pescar, els pescadors esportius pescaven sempre en proximitat, amb canyes “del país” i “pèls de cuca”, de manera que les captures eren sempre peixos que es movien a les zones properes de la costa i, evidentment, el peix sempre era de “temporada”. Durant els mesos d’hivern els pescadors aficionats difícilment sortien dels ports (llavors la pesca era permesa dins dels recintes portuaris i era una activitat molt habitual d’aquells que vivien prop del mar) i durant l’hivern pràcticament només hi havia tres espècies en aquelles aigües: la llíssera, la salpa i els petits gòbids, coneguts comunament pels pescadors com a “burrets”, altres espècies eren molt puntuals. De les tres espècies, culinàriament parlant, la més apreciada i amb diferència era la més menuda de les tres, el burret. Per aquest motiu eren molts els pescadors que s’apropaven al port a pescar uns quants burrets per fer un bon plat de peix fregit. El burret, tot i la seva petita talla, és un peix territorial i agressiu, de manera que els pescadors se les empescaven de mil maneres per poder-los capturar, amb estris artesanals que eren petites obres d’enginyeria, els “trapezis” i “balancins” fets de llautó eren variats en formes i mides, però comuns a tots els ports de la nostra costa.
El Port de Barcelona no era una excepció, ans el contrari, per les seves dimensions era molt visitat pels aficionats que s’hi apropaven per fer el seu cabasset de burrets. Quan l’any 1.932 es va fundar la nostra Societat, molts dels nostres socis eren habituals de la pesca del burret i ja per l’any següent es va organitzar el primer concurs de pesca d’aquest curiós peix, que aprofitant la poca activitat de les altres espècies a l’hivern, era molt concorregut. Des de llavors s’ha anat celebrant any rere any ( a excepció dels anys que va durar la guerra civil espanyola) fins a dia d’avui.
Actualment tot ha canviat molt, la temperatura de les aigües, les espècies que tenim en proximitat i les possibilitats de temptar espècies a certa distància de la costa amb els material d’avui dia, com canyes, llinyes, rodets, etc. Però tot i això, ni que sigui un cop a l’any, alguns intentem mantenir les tradicions més humils dels pescadors esportius de la nostra costa.
L’escenari on celebrem el concurs ha canviat molt els fons des que es va obrir la nova bocana ara fa uns quinze anys, i aquells burrets negres com el carbó que nedaven pels fons fangosos han desaparegut, donant pas a uns burrets molt més transparents i de colors més vius, deixant clar que les aigües actualment són molt més netes, però també hi ha que tenir en compte que la quantitat de burrets ha minvat molt notablement, doncs de poder-ne pescar més de 200 en un matí (un pescador amb una mica de traça, clar) actualment difícilment se’n poden pescar unes desenes i amb molt d’esforç. Amb l’obertura de la nova bocana es va dragar tot el fons del port i amb això van desaparèixer gran part dels habitants dels fons i els burrets formaven part d’aquest grup.
Aquesta reducció del nombre de captures i les poques oportunitats que hi ha de poder pescar en un escenari com aquest van fer que des de fa 4 anys també s’obrís una altra classificació pels esportistes que triessin pescar altres espècies de mida més gran (llíssera, sarg, etc.) i des de fa dos anys es va decidir que aquests només pesarien les 3 captures més grans de cadascú, per evitar fer massacres de peix i fomentar així també la captura i alliberament, per poder seguir gaudint de l’esport que ens agrada durant molts anys, de la mateixa manera que els burrets ja es van mantenint vius en cubells per poder-los tornar a la llibertat i que els propers anys puguem tenir resultats més alegres. I aquest any, a més, les captures pesades han de ser de tres espècies diferents, així que cal filar prim i provar diferents opcions per poder enganyar peixos de diferents costums i dietes.
Com sempre, el dijous abans de la prova es fa el sorteig dels llocs de pesca al nostre local social, en aquest cas només es sortegen els participants en la categoria de les espècies, doncs els més tradicionalistes tindran llibertat de moviments per la part autoritzada del recinte per poder buscar els burrets.
Finals de setmana amb temporals de pluja i vent, però les previsions pel cap de setmana són de sol i poc vent, i finalment s’han complert, temps primaveral a finals de gener, quatre núvols a primera hora i després sol radiant per poder gaudir d’una temperatura més que agradable per pescar, així com poc vent.
A quarts de vuit ja tothom és al recinte, just després que els encarregats de marcar els llocs de pesca hagin fet la seva feina, així que toquen les salutacions i repartir les butlletes de control per que tothom pugui anar on toca. Després, toca preparar tota la parafernàlia per poder pescar en la modalitat triada.
9:00h Botzinada i a pescar! No hi ha una activitat gaire intensa, doncs encara que la temperatura sigui més del mes d’abril, l’aigua està com el mes de gener, freda i amb absència de morralla. Tot i això, les primeres llísseres, amb la manca de competència per part de les altres espècies habituals de la zona, poden menjar tranquil·les i no triguen a arribar les primeres captures, sent els galta-roig els més comuns, tot i que de mida continguda, però donant bona guerra i posant a prova hams i fils.
Els que han de ser l’estrella de la jornada, els burrets, escassos, tot i que alguns aconsegueixen trobar algun racó on és possible enredar un nombre més respectable d’individus, però toca caminar i provar sort per aquí i per allà.
Altres espècies també s’apunten a la jornada, doncs alguns dels que busquen burrets també enxampen algun blènid (“llepissós” o “bavosa”), els que pesquen des del caixó o panier també se les tenen amb les salpes, que amb els seus poderosos incisius fan via amb les fines cametes, tallant-ne unes quantes, algun sarg de bona mida, una grossa càntera, llísseres de bona talla, una fins i tot de 2,350Kg i algunes de gairebé 2kg, una colla de galta-rojos (“llíssera llobarrera”), però totalment absents els sempre comuns esparralls i un sol representant de sorell… algun dels esportistes que pesquen a boia també capturen algun burret remenant el fons, doncs cal recordar que els que aconsegueixen 3 espècies diferents classifiquen millor que els que en pesquen 2, encara que pesin més, doncs l’objectiu és precisament pescar tres espècies diferents i intentar que siguin el més grans possible.
14:00h Botzinada i llinyes amunt.
Els trofeus d’aquest any són significatius de les dues categories, doncs per celebrar la 25a edició del concurs del burret celebrat al Moll del Rellotge, el trofeu pels tres primers classificats és una reproducció (or, plata i bronze) de la Torre del Rellotge, que fou el primer far de Barcelona construït l’any 1772 i que fou transformat en rellotge quan es va ampliar el port l’any 1904.
Com que l’altra categoria(4a edició del “Concurs de les espècies”) és per pescar bàsicament amb boia (suret), els trofeus pels primers classificats són unes reproduccions de metall en gran format de l’estri que li dóna nom a la modalitat.
A més dels trofeus, els integrants dels dos podis també tenen unes paletilles per refer-se de l’esforç.
La resta de participants també han tingut algun el seu premi:
1 Canya japonesa de la marca GRAUVELL per l’esportista que pesqui el burret més llarg (categoria “Burret”).
1 Canya japonesa de la marca GRAUVELL per l’esportista que aconsegueixi la peça més gran (categoria “Espècies”)
1 viver GRAUVELL per l’esportista que quedi classificat al centre de la taula de la categoria “Burret”
1 viver GRAUVELL per l’esportista que quedi classificat al centre de la taula de la categoria “Espècies”
Trofeus especials i paletilla pels tres primers classificats de cada categoria
Fundes YUKI pels quarts classificats de cada categoria
Cerveses Moritz per la resta de participants (excepte els infantils que rebran regal equivalent)
Samarretes TUBERTINI per tots els participants.
Els pescadors de burrets van cap al “pesatge” per fer el recompte i mesurar els més llargs, doncs hi ha un premi especial pel burret més llarg, que finalment entre el company Xavier Agell i Santi Estrany se’l disputen guanyant el primer per només 2mm! Cal dir que la majoria dels burrets capturats s’han retornat vius a l’aigua, a veure si algun d’aquests l’any vinent torna per fer una excursioneta en cubell.
Finalment la classificació del “Burret” queda així:
1.- Pere Casanovas (57)
2.- Francisco Bernardo (33)
3.- Xavier Agell (26)
4.- Santiago Estrany (23)
5.- Enric Vicente (21)
6.- Pep Navarrete (17)
7.- Christian Buscemi (13)
8.- Joan M. Espinosa (11)
9.- Albert Codina (8)
10.- Marc Gómez (5)
11.- Ángel Ortiz (4)
12 Francesc Miralles (0)
13.- Joan Gómez (0)
Burret més llarg: Xavier Agell 14,6cm
Els esportistes que participen a la categoria “Espècies” es mantenen al seu lloc de pesca i els encarregats del pesatge van passant banderí per banderí per procedir a fer la feina. Així s’estressa menys als peixos mantenint-los el menor temps possible fora de l’aigua i podent-los retornar vius l’abans possible al seu medi. Tot i que la captura i alliberament és opcional, per sort cada vegada és més habitual i la majoria dels nostres socis la practiquen.
I la classificació acaba així:
1.- Paco Ortiz (3) 3,550Kg
2.- Sergi Gobernado (3) 2,700Kg – Plusm. 1.9Kg – Band. 12
3.- David Romero (3) 2,700Kg – Plusm. 1.9Kg – Band 20
4.- Javier Romero (3) 2,700Kg
5.- Héctor Bustillo (3) 2,200Kg
6.- Félix Muñoz (3) 2,150Kg
7.- Jaime Calduch (3) 1,250Kg
8.- Ricardo Calduch (3) 1,150Kg
9.- José Ramón García (3) 1,050Kg
10.- Rafael González (2) 1,250Kg
11.- Eduardo Martínez (2) 1,200Kg
12.- Jordi Trigueros (2) 0,800Kg
13.- Albert Berdalet (2) 0,600Kg
14.- Oriol Berdalet (2) 0,200Kg) (Infantil)
15.- Jorge Bonafonete (1) 0,500Kg
16.- Àlex Giménez (1) 0,250Kg
17.- Jordi Rubio – sc
18.- Rafael Cano – sc
19.- Antonio Del Pozo – sc
20.- Marc Jover – sc (Infantil)
Plusmarquista: Paco Ortiz Llíssera 2,350Kg
Volem agraïr tant a les marques que han col·laborat com a la botiga de pesca de la nostra ciutat www.prosfservices.com (carrer Entença 74, Barcelona), també a Cerveses MORITZ per ajudar-nos.
Altra vegada molts gràcies a tots els qui han participat, a la Confraria de Pescadors de Barcelona, a la Policia Portuària i al Port de Barcelona.
No deseu massa els estris de pesca, que el dia 11 de febrer ens tornem a trobar a l’Aplec de Veterans a la prolongació del Moll Adossat/Dic de l’Est del Port de Barcelona.
Fins llavors, salut i bona pesca!!
Deixa un comentari