81è Concurs del burret i 7è Concurs de les espècies – 29 de gener – Moll de Pescadors (Port de Barcelona)
Després de 80 edicions d’un dels concursos de pesca més tradicionals de la nostra ciutat i de la nostra entitat i, després també de dos anys on per protocols de COVID no es va poder celebrar, tornem a trobar-nos al port per intentar enredar als petits gòbids. Com s’ha fet a les darreres edicions, coincideix altra vegada en horari i espai amb el concurs de les espècies.
Com hem explicat a les edicions anteriors, la pesca del burret havia estat una de les pesques més habituals a la zona portuària de la ciutat des d’abans que existís la nostra entitat, motiu pel qual el concurs va ser una de les primeres activitats organitzades per la SPDM i que s’ha anat celebrant cada any per obrir la temporada (excepte en els anys de la guerra civil i en els anys de COVID). Una pesca tècnica i divertida, diferent a la resta de disciplines de Mar-costa on els materials emprats són ben diferents als que es fan servir per intentar capturar als representants de la família dels gòbids.
El fet de poder accedir a un espai protegit dels temporals i on habitualment s’aconsegueixen més captures que a la majoria de punts del litoral, va fer que fa uns anys alguns dels nostres esportistes triéssin pescar altres espècies i deixant de banda aquests petits peixos agressius i territorials (la minva de captures de burrets també hi va tenir força pes), de manera que aprofitant el permís per a fer l’activitat dins del recinte portuari, es decidís fer les dues categories. Però si en el cas del concurs del burret es manté la manera de classificació original (1 burret = 1 punt, tot i que actualment es retornen les captures vives a l’aigua), en el cas del concurs de les espècies, només es poden presentar un màxim de tres peixos per esportista i aquests han de ser d’espècies diferents (també en captura i alliberament).
En el cas dels burrets no hi ha mesura, mentre que en el cas del concurs de les espècies, les captures han de complir amb les mesures mínimes de cada espècie.
Enguany és una edició especial, doncs la construcció de la nova Llotja de Peix de Barcelona fa que una important obra sigui protagonista en l’espai, on no es podran fer més activitats durant una llarga temporada i, en aquesta ocasió, l’espai serà més limitat que en anteriors activitats.
Ja l’any passat es va decidir a la Junta de la Societat que una vegada estigués funcionant l’APC del port, el concurs de les espècies es traslladaria allà, mentre que al recinte del Moll de Pescadors s’hi celebraria, com sempre havia estat, únicament el concurs del burret, de manera que ja estava previst que aquesta ocasió fos la darrera del concurs de les espècies en aquest espai.
Les obres al recinte han condicionat l’organització d’aquesta activitat, on s’han hagut de fer mans i mànigues per organitzar l’accés dels vehicles al recinte, ja que l’espai s’ha reduït molt (ocupat per maquinària d’obres, terres aixecats, etc.) i s’han hagut de fer malabarismes per fer que els socis s’hagin hagut d’organitzar entre ells per compartir el vehicles i que tots els inscrits poguessin entrar. Una feina que volem agrair als nostres socis, no ha estat fàcil.
No només l’espai pels vehicles és l’afectat en aquesta ocasió, també l’espai pels inscrits al concurs de les espècies és més reduït i els esportistes han d’estar més apretats que en altres ocasions (però bé, com que fa fred, es concentra més escalfor per la proximitat).
Un comiat de l’espai durant una llarga temporada que permetrà una obra llargament esperada (i necessària) al port de la ciutat, una activitat especial per ser la darrera d’una època.
Setmana amb fred, molt fred i les previsions pel diumenge són… més fred.
Com sempre, el dijous abans de l’activitat es fa el sorteig dels punts de pesca pels participants al concurs de les espècies, que intentaran aconseguir les seves captures des d’un lloc fixe assignat per sorteig.
No és així en el cas dels participants al concurs del burret, que podran moure’s per l’espai autoritzat a la recerca d’aquests petits peixos.
Dissabte al matí, el delegat de Mar-Costa s’encarrega de mesurar i marcar els punts de pesca pels participants del Concurs de les espècies per a que estigui tot a punt pel diumenge. Un espai que en aquesta ocasió és més reduït per les importants obres de la construcció de la nova llotja, obres de llarga durada que canviaran (i molt!) l’espai.
06:45h – Concentració a la guixeta d’accés.
Els participants al Concurs de les espècies van situant-se als punts assignats per sorteig i comencen a preparar l’arsenal de canyes i la resta d’estris per una jornada de pesca. Mentre que els participants al Concurs del burret es concentren a la taula de l’organització preparant la canya i els artilugis que cadascú ha preparat per enredar als petits gòbids.
07:45h – El participants del Concurs de les espècies comencen a brumejar, els participants al Concurs del burret comencen a desfilar cap al punt on han decidit començar a provar sort.
08:00h – Botzinada i canyes a l’aigua.
Uns de passeig cercant burrets i altres fent provatures de canyes i muntatges de tota mena, a fondal, amb boia fixa, amb boia corredissa, amb boia iso… amb varietat d’esquers com són el pa, cucs, sardines, seitons, fruita cítrica, llagostí, petites petxines, …
En el cas dels burrets, jornada dura, molt dura, llargs passejos a la recerca d’aquests petits peixos que són escassos, molt escassos en els darrers anys, desplaçats per altres espècies, fins i tot dins dels mateixos gòbids (burrets). El burret que fins fa uns anys era més comú a la zona, el calacabot (Gobius paganellus) és una espècie que actualment està pràcticament desapareguda en aquesta part del port, en canvi, altres burrets són els que han arribat a la zona en els darrers anys, com el cabot anglès (Gobius cruentatus), el burret negrós (Gobius niger), el burret daurat (Gobius xanthocephalus) i el més espectacular de tots, el cabot de roca (Gobius cobitis) que, amb diferència és el més gran de la seva família, com es demostra amb l’enorme exemplar de 27 centímetres capturat pel company Xevi Agell, sent el focus d’atenció per la seva espectacularitat.
Però tot i la varietat de representants de la família dels burrets capturats, malauradament la quantitat no és la que hi havia en altres ocasions, però finalment se’n poden comptabilitzar una colla.
En el cas del Concurs de les espècies, jornada també complicada en alguns punts, però hi ha una colla d’espècies representades, com són les vidriades (força exemplars de bona talla capturats, arribant alguns als tres quarts de quilo), les oblades que anaven i veníen per la zona (una colla superant els 250 grams), sargs (alguns superant els 700 grams), llísses veres (la peça gran del dia superant el kg), salpes, alguns pagells, una oradella de gairebé 800 grans, algunes xucles, algun esparrall, petits sorells que no arribaven a la mida mínima, un moll de fang, alguns galta-rojos, llepissosos, llavions, … Com que només es comptabilitzen un màxim de 3 peixos per esportista, que han de ser de diferents espècies, hi ha que dir que alguns dels esportistes aconsegueixen un munt de captures, però al repetir espècies no queda reflexat a la classificació, ja que l’objectiu no era el de fer moltes captures, sinò la varietat d’aquestes.
Tot i les baixes temperatures dels darrers dies, al tenir un jornada assoleiada en la seva majoria, malgrat unes estones amb fred, en general ha estat un bon dia.
13:00h – Canyes amunt i els “burretaires” cap al punt de recompte i després d’aquests, els encarregats del control van passant pels punts de pesca per a fer el pesatge de captures.
Finalment aquest és el resultat:
En Xavier Agell, de PESCAMARESMA (Carrer Girona, 69, Malgrat de Mar) va cedir un premi al burret més llarg, però com que va ser ell mateix qui el va capturar, amb un super-burret de 27 centímetres, va cedir el premi, un magnífic rodet de pesca, al segon burret més llarg, capturat per en Francisco Bernardo, amb 14,5 centímetres.
I a la categoria de les espècies, PESCAMARESMA (Carrer Girona, 69 de Malgrat de Mar), de la mà de Xavier Agell, també va oferir un premi d’un rodet de pesca a la peça més gran de la jornada, que va ser una llissa vera capturada pel Javi Romero, que després de veure com superava els 1.100 grams de pes, va ser alliberada per a seguir creixent i, qui sap, si algun dia ens la tornarem a trobar en algun pesatge.
Una divertida jornada de pesca que serveix per acomiadar durant una llarga temporada un espai que ens ha donat moltíssimes alegries durant els darrers 30 anys i que no deixarem d’agraïr a l’equip de la Confraria de Pescadors de Barcelona haver col·laborat amb nosaltres tots aquests anys i que en els projectes de futur segueixen estant al costat nostre a la nova Àrea de Pesca Controlada del port, MOLTES GRÀCIES!!
I en uns pocs dies tornem a la càrrega amb el primer Taller Infantil de la temporada a l’APC, així que fins llavors, Salut i bona pesca!
Deixa un comentari