2a Jornada de pesca científica 2023 – APC Barcelona 18 de març del 2023

Després de l’èxit de la primera jornada científica, arriba el torn de la segona, repetint escenari i també les ganes d’aprendre més sobre el que es mou a les nostres aigües.

Entre els compromisos que ha adquirit la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona amb la gestíó de l’Àrea de Pesca Controlada del Port de Barcelona, està el de col·laborar amb el control i investigació sobre les diferents espècies de peixos de la zona que, malgrat ser força conegudes per la majoria dels pescadors de canya, no ho són tant els costums i moviments d’aquestes espècies que, per altra banda, són molt desconegudes per la majoria de la població.

L’activitat és una col·laboració més de la SPDM amb l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable (ACPR).

L’activitat comença a les 06:00h, que és l’hora a la que cada dia s’obre l’APC i l’hora d’acabar-la són 13:00h.

Com que no es tracta de cap mena de competició, hi ha socis que arriben a diferents hores, alguns ja comencen a provar sort a les 06:00h, d’altres van arribant durant el matí.

Per a l’ocasió es va reservar l’espai necessari per encabir els participants a l’activitat i tots aquells qui hi van participar, van poder disposar d’un ticket de pàrquing sense límit d’horari i a un preu reduït.

rbt

Hi va haver diferents opcions de pesca: la majoria dels participants van optar per la pesca a fondal, d’altres van provar sort a suret i també hi va ser present l’spining. Cal recordar que la pesca a llancer està prohibida a l’APC, doncs no deixa de ser una bocana portuària i és una modalitat explícitament prohibida per l’Autoritat Portuària.
Els esquers són variats, fent provatures amb diferents estratègies, com són diferents cucs, clupeids (sardina, seitó, alatxa), pa, asticot i en el cas dels que van provar sort a spining, doncs els esquers artificials típics d’aquesta modalitat.

En aquesta ocasió no estava previst instal·lar cap transmissor als peixos, esperant la instal·lació definitiva d’hidròfons fixes al port, de manera que l’objectiu, més enllà de fer un recompte de captures i espècies, era el de marcar alguns dels peixos alliberats amb un “espaguetti” al llom, amb un número de sèrie, on s’ha enregistrat el dia, lloc i hora de la captura a més de la mesura. Si algun d’aquests peixos és recapturat, cal avisar d’aquesta per a poder conèixer més del que ha fet, en aquest enllaç trobareu com fer-ho: https://acpr.cat/recaptura/

Les espècies capturades foren vidriades, sargs, cànteres, esparralls, oblades, sorells, serrans, vaquetes, bogues, pagells, escórpores, molls de fang, una oradella, un congre de sorra i un galta-roig.

El que sí que es va constatar és el fet que durant aquests dies, els sargs estan en plena època de reproducció, notant la panxa ben plena de les femelles, que van carregades d’ous i els mascles van deixant esperma. Amb aquestes observacions que s’han anat fent durant els darrers dies, s’ha demanat a tots els usuaris de l’APC que s’alliberin tots els exemplars de sarg capturats fins al maig, treballant per les properes generacions de Diplodus sargus i contribuint a poder gaudir de molts anys d’aquesta combativa espècie.

Una divertida i didàctica jornada de pesca que es repetirà més endavant amb les dues més que hi ha programades fins a finals d’any i que, probablement, s’amplii amb alguna jornada extra a la recerca d’algunes espècies concretes amb molt interès científic per marcar.

Tot i tenir moltes ganes de la següent jornada científica, les activitats habituals de la Societat segueixen i la propera és la quarta prova del 44è Campionat d’Embarcació Fondejada del dissabte 25 de març a les aigües de Sant Feliu de Guíxols. Fins llavors, salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *