Ajudem a salvar la pesca – Proyecto PECES
No és cap novetat si us comentem que els nostres mars cada vegada estan més castigats. Tampoc és cap novetat si us comentem que la pesca esportiva és una activitat molt desconeguda per governs i autoritats. A molts no us descobrirem res de nou si us diem que el món de la pesca esportiva genera una important suma de diners (material, botigues, fabricants, desplaçaments, allotjaments, embarcacions, combustible, roba, etc.).
La majoria de pescadors, tot això ho tenim clar, però també cal fer-ho saber a tots aquells qui no ho saben.
Amb l’iniciativa del “Proyecto PECES”, a més de poder fer un estudi real, de primera mà i amb dades de tants pescadors com sigui possible, també podem donar a conèixer la nostra activitat, el nostre esport.
Només us demanem una estoneta del vostre temps en participar en l’enquesta que proposen. A més, si voleu, només per participar-hi podreu entrar en el sorteig d’una colla de premis per practicar allò que tant ens agrada: la pesca.
Som molts els que any rere any anem notant una davallada de les captures a les nostres sortides de pesca, acostuma a ser el tema de conversa entre els pescadors, que moltes vegades estem més temps explicant les batalletes de les captures passades que gaudint de les noves captures, ja sigui per que són minses com que de vegades són fins i tot inexistents.
Aquest problema afecta més del que molts es pensen, per exemple, cada vegada és més complicat aficionar als nens a la pesca al mar, ja que quan van una vegada i una altra a pescar, però no pesquen, molts s’acaben avorrint i decideixen buscar una altra activitat o esport, fent que molts pares i avis no puguin passar el relleu d’una activitat tan sana com la nostra.
La pesca esportiva, encara que molts la desconeguin, és un important sector econòmic a tot el món, ja que són molts els llocs de treball relacionats amb ella (fabricants, distribuïdors, comerciants, etc.) i té un volum econòmic important, ja que molts pescadors gasten importants quantitats de diners a l’any per practicar el seu esport (material de pesca, esquers, roba, desplaçaments, embarcacions, allotjaments, viatges, etc.).
Sobrepesca? Contaminació? Destrucció d’habitats? Són les preguntes més comunes que ens fem els pescadors, però no tenim la resposta concreta, ja que manquen estudis específics pel nostre sector.
El projecte que se’ns presenta, “Proyecto PECES” serveix precisament per això, per fer un estudi de l’estat dels nostres mars, a través de tota la informació recollida mitjançant els pescadors esportius, ja sigui des de costa, des d’embarcació com des de la pràctica de la pesca submarina.
Presentació del projecte:
PECES es el primer proyecto para la investigación de la Pesca Marítima de Recreo en el litoral español, que abarca las diferentes modalidades: subacuática, desde embarcación y desde costa. El objetivo principal de este proyecto es profundizar en el conocimiento de esta actividad, proporcionar indicadores socio-económicos y ampliar la información disponible de los recursos ícticos litorales con el fin de lograr un conocimiento integral de la Pesca marítima de recreo. El proyecto PECES (http://www.peces.bio) está coordinado por el Centro de Estudios Avanzados de Blanes (CEAB-CSIC).
PECES cuenta con la colaboración de federaciones, clubs, empresas del sector y pescadores recreativos. Una alta participación es fundamental para lograr los objetivos de PECES y para ello se han activado diversos canales; el cuestionario online para pescadores (http://app.peces.bio) y a través del correo de contacto (info@peces.bio) para la recogida de datos de competiciones desde federaciones y clubs. PECES está también en las redes sociales Facebook, twitter i instagram (@pecesproyecto).
Només ens cal dedicar-hi uns minuts (si practiquem més d’una disciplina del nostre esport, podem fer una enquesta per cada disciplina que practiquem) i ajudarem a tirar endavant aquesta iniciativa.
A més de col·laborar en el projecte, podem guanyar diferents premis oferts per empreses relacionades amb el nostre món per fer encara més atractiu el fet de participar-hi.
Des de les xarxes socials ja hem anat fent bullir el tema d’ençà que es va donar a conèixer a principis d’any, però sembla que els pescadors de canya són els qui els costa més de participar. Al nostre local social també hi tenim penjat el poster del projecte, per recordar que és cosa de tots.
No us ho rumieu més, entreu a www.peces.bio i poseu el vostre granet de sorra, és gratis i en podem sortir beneficiats tots plegats.
Nosaltres també hi col.laborem fent arribar els fulls amb la informació de les captures dels nostres concursos de pesca.
Encara som a temps de salvar-ho per que les noves generacions puguin seguir gaudint d’un esport tant gratificant com és la pesca.
Salut i bona pesca!
Deixa un comentari