6ª Prueba – 78º Campeonato de MarCosta – 12 de noviembre del 2023 – Dique del Este (Puerto de Barcelona)
Llegamos al fin del 78º Campeonato de Mar-Costa, manteniéndonos en nuestra ciudad, pero cambiando el escenario, en esta ocasión, la parte interior del Dique del Este del puerto de Barcelona, donde debe decidirse el podio final del campeonato, en las categorías individual y de equipos.
78 edicions són moltes, 78 anys celebrant un campionat on es barregen diferents disciplines de l’àrea de Mar-Costa, amb proves a la platja i proves en ports i esculleres. En aquests 78 anys han estat centenars els pescadors que han passat pel campionat, alguns amb millor palmarès que altres, però sempre amb ganes de gaudir d’un esport com la pesca. Aquest any, al campionat hem comptat amb els actuals campions de Catalunya de dues de les modalitats que es practiquen, el llancer (surfcasting) i suret (boia), així com integrants de l’equip subcampió d’Espanya de suret i membres del segon, tercer i quarts classificats del campionat de Catalunya d’equips de suret, de manera que sembla que alguns estan força familiaritzats amb les canyes de pescar.
6 són les proves de les que consta el campionat, 3 a una canya i 3 a dues canyes. Com marca la normativa, per a poder puntuar pel campionat, cal participar a un mínim de dues proves a 1 canya i dues proves a 2 canyes. Com als darrers anys, totes les proves es duen a terme a diferents escenaris de la nostra ciutat, de manera que enguany hem tingut proves a l’Àrea de Pesca Controlada de la bocana nord del Port de Barcelona, a les platges de Sant Sebastià i Sant Miquel i la darrera, al Dic de l’Est del port de la ciutat.
Són 32 les places del campionat, on a més de la classificació individual, hi ha la classificació per equips, on 8 equips de 4 integrants cadascun també hi competeixen.
A 5 de les proves, l’escenari de pesca es divideix en dos sectors, on dos integrants de cada equip es situen a cada sector. A una prova, en aquest cas, la darrera, tot l’equip pesca junt, situat en ordre de classificació, doncs hi ha un únic sector.
A la cinquena prova d’enguany ja es va decidir matemàticament el campió individual, en Xavier Agell, el calellenc que també es va proclamar campió el 2022, però en aquesta darrera s’havia de decidir la resta del podi individual i el podi d’equips, incloent-hi el seu campió.
En un principi aquesta prova s’havia de celebrar a l’Àrea de Pesca Controlada de la bocana nord del port, però les obres de rehabilitació i millora de l’espai, incloses dins del pla de millora i renovació del Port de Barcelona per l’arribada de la Copa Amèrica del 2024 van obligar a fer un canvi d’ubicació i dur-la a terme en un escenari ben peculiar com és la part interior del Dic de l’Est, un magnífic escenari on ja s’havia celebrat la darrera prova del campionat de Mar-Costa des de l’any 2015.
El Dic de l’Est és un espai d’accés restringit on durant els mesos de març i d’agost hi nia una nombrosa colònia de gavina corsa i no es permet l’accés fora de la comunitat científica i fora d’aquesta època també resta tancat l’accés excepte en ocasions especials com aquesta, sempre seguint el protocol que marca l’Autoritat Portuària. Recinte situat just al costat de les instal·lacions de la Guàrdia Civil i tancat amb pany i forrellat. Un espai on hi abunden espècies que en altres indrets són molt escasses, però a la vegada un espai molt tècnic i on l’aposta de cada esportista per la tècnica a emprar, pot marcar (i molt!) el resultat.
Per tot l’exposat, les ganes per part d’alguns en aquesta prova eren moltes, així que la preparació per intentar aconseguir un bon resultat va començar amb força antelació.
Temperatura de l’aigua més freda del que tocaria per l’època de l’any, però previsió que l’estiuet de Sant Martí escalfi la jornada i hi hagi una bona temperatura i que el vent desaparegui així que s’aixequi el sol.
06:15h – Concentració al punt de trobada. En aquest escenari és molt important la puntualitat, doncs tots els participants han d’entrar junts al recinte, que la Policia Portuària obre per a l’ocasió.
06:30h – Entrada al recinte. El delegat de Mar-Costa de la Societat s’encarrega del marcatge dels punts de pesca. Cal recordar que com es tracta d’un espai d’accés restringit, no es pot entrar abans per mesurar i marcar els punts de pesca, motiu pel qual s’ha de fer just abans de la prova.
07:00h – Una vegada tots els punts marcats, cada esportista es situa al seu espai i es comença a preparar tot el que cal per a poder dur a terme la seva pesca. Alguns aposten per la pesca a llancer, altres per la boia, alguns pel fondal i també hi ha qui prova sort a la fluixa. Alguns preparen diferents modalitats per anar canviant si la situació així ho demana.
08:15h – Botzinada i comença la pesca. Diferents espècies són presents a la zona, variant força depenent de la distància on es pesca. Cal recordar que a totes les activitats de la Societat, col·laborem amb l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable (ACPR) i el Departament de Medi Marí del Port de Barcelona, a més de fer-ho amb el departament d’Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, amb els corresponents informes de les captures realitzades, captures que són retornades vives a l’aigua després del corresponent recompte i pesatge.
22 espècies diferents van puntuar a la prova i dues més que es van capturar, però que no es van comptabilitzar per estar per sota de la talla mínima i van ser alliberades al moment (grívia negra/Labrus merula i serrà de bou/Serranus hepatus). Les espècies capturades que van puntuar van ser : Llissa vera (Chelon Labrosus), congre (Conger conger), sarg (Diplodus sargus), oblada (Oblada melanura), pagell (Pagellus erythrinus), besuc blanc (Pagellus acarne), esparrall (Diplodus anularis), Sorell (Trachurus trachurus), moll de fang (Mullus barbatus), serrà (Serranus cabrilla), vaca serrana (Serranus escriba), donzella (Coris julis), castanyola (Chromis chromis), salpa (Sarpa salpa), planxeta (Symphodus roissali), llavió (Symphodus tinca), vidriada (Diplodus vulgaris), morena (Muraena helena), boga (Boops boops), capellà (Trisopterus capelanus), Càntera (Spondyliosoma cantharus) i corball de fang (Umbrina canariensis). Està clar que varietat de peixos n’hi ha, tot i ser un espai molt tècnic per pescar.
Un dia amb una temperatura més primaveral que no pas de ben entrada la tardor i un magnífic ambient.
13:15h – Botzinada i canyes amunt. Toca recollir tots els trastos de pesca i deixar l’espai exactament igual que com l’hem trobat a l’arribar. Mentrestant, els encarregats del pesatge van passant pels llocs de cada esportista per a fer el pesatge i recompte.
Així va acabar la jornada:
I acabades les 6 proves, on es descarten els dos pitjors resultats de cada esportista, la classificació final va acabar així:
I la classificació per equips, que fins aquesta darrera prova no es va saber el campió, va estar ajustada, però va acabar repetint per cinquè any consecutiu l’equip número 1 com a campió (David Romero, Albert Codina, Christian Buscemi i albert Berdalet). També van repetir posició al podi del darrer campionat els equips número 4 i número 3:
La plusmarca del campionat ha estat renyida, decantant-se al final a favor del Jesús Ródenas, amb una llissa vera de 1,495kg, però seguit de ben a prop per l’Albert Codina amb la mateixa espècie però amb 1.480kg i el Dani Aguilera amb una morena de 1,447kg.
I ara ja quedarà l’entrega de trofeus del proper mes de desembre, tancant una temporada on hem encetat un nou escenari de pesca al port i hem pogut tancar un any més un competit campionat.
Moltes gràcies a tots i totes els qui l’heu fet possible, que encara no ho sembli, hi ha una gran feinada al darrera.
I més enllà del Campionat de Mar-Costa, manca encara una prova per disputar abans no s’acabi l’any, la 82a edició del Concurs del “Pavo”, que es celebrarà el diumenge 26 de novembre en aquest mateix escenari, fins llavors, Salut i bona pesca!
Deja un comentario