80º Concurso del “Pavo” – Moll de Pescadors – Puerto de Barcelona 28-11-2021
La octogésima edición del tradicional Concurso del “Pavo” estaba previsto celebrarla el año pasado, como siempre en el último domingo del mes de noviembre, pero las restricciones por la COVID19 tuvo que posponerse y finalmente se pudo llevar a cabo el pasado domingo.
80 edicions d’una prova esportiva donen a entendre que aquesta està ben consolidada, com ho està la prova que tradicionalment posa punt i final a la temporada de competicions de pesca. Aquest número rodó estava previst que es celebrés l’any 2020, però les restriccions a l’hora de celebrar proves esportives per la pandèmia van obligar a ajornar-la, de la mateixa manera que les mateixes restriccions que vam patir a principi d’aquest 2021 no han permès encara donar per acabades les competicions, quedant encara dues proves per a celebrar en la categoria d’Embarcació Fondejada i el concurs infantil (que estan reprogramats per aquest desembre i la darrera prova d’embarcació pel gener del 2022).
Una prova que ha sofert una colla de canvis al llarg dels anys, adaptant-se a les noves realitats, sent aquestes dues les més importants:
1a – El nom de la prova prové de que el premi pel guanyador, per celebrar-se en dates no molt llunyanes a les festes de Nadal, era un gall d’indi viu. Cal recordar que en els anys en que es va instaurar al calendari era habitual dur un gall d’indi viu a casa per a preparar-lo per menjar-se’l per nadal. Un premi molt apreciat durant molts anys.
Però els temps canvien (així com les normatives sanitàries) i portar un titot viu a casa ja no era tan apreciat com era, de manera que els premis van canviar, però es va mantenir el nom de la prova.
2a- La puntuació per aquesta prova sempre havia estat singular, doncs es puntuava 1 punt per cada peix capturat, tenint el mateix valor un peix de 3kg que un de 10 grams.
En els darrers anys es va decidir fer un canvi per a respectar més als peixos, de manera que només es poden portar un màxim de 3 peixos al pesatge que, a més, han de ser de 3 espècies diferents, de manera que els peixos que no han d’anar al pesatge es poden alliberar abans i els que són pesats, s’alliberen en encara millors condicions.
Aquest any el concurs també forma part de les activitats del “Dia de la Mediterrània” que es celebren a tota Europa, mostrant una de les activitats més antigues relacionades amb el nostre mar com és la pesca, però adaptada als nostres temps. #MediterraneanDay
El mes de novembre, per norma, ha estat sempre un mes amb un temps fred, tot i que en algunes ocasions s’ha pogut pescar fins i tot en màniga curta, però enguany les previsions convidaven a abrigar-se, especialment per la possibilitat que l’enemic més gran de la pesca, el vent, fes un “intens” acte de presència.
Les inscripcions, igual que a les darreres edicions es fan per parelles, tot i que la classificació és individual. El sorteig dels punts de pesca, com sempre es fa el dijous abans de la prova al nostre local social.
El dissabte, els encarregats de marcar la zona, accedeixen el recinte per mesurar i marcar els punts de pesca, per a poder-ho tenir tot a punt pel diumenge… pinta que pot bufar el vent…
Diumenge: 06:30h – Concentració a l’accés del recinte on un per un van accedint i s’entrega el full de control a cada participant i un pitrall personalitzat de la Societat amb la novetat del logo del 90 aniversari de la nostra entitat, que falta poc més d’un mes per que arribi aquesta efemèride. Encara és fosc i bufa lleugerament el terral…
Tothom es va posicionant al seu punt de pesca i muntant tots els trastos, ja que el fet de buscar diferents espècies, per a la majoria vol dir portar diferents muntatges, en alguns casos, una colla de muntatges.
08:00h – Botzinada i canyes a l’aigua! Tot i que la temperatura de l’aigua ja fa una colla de dies que va baixant, força activitat per part d’algunes espècies, especialment els esparralls, que es deixen veure a tots els punts de pesca. Les altres espècies van variant depèn dels diferents punts, ja sigui en distància, fondària, esquers, etc. Però el més concloent és l’arribada del vent amb força… MOLTA força, especialment als punts de pesca situats a la part frontal del recinte, ja que el vent li toca directament de costat i amb una gran força. En canvi, els esportistes situats al sector lateral, queden protegits pels edificis i no pateixen la ventada, tot i que des d’allà poden veure les onades que s’aixequen dins les aigües portuàries. Aquells que empraven canyes més llargues opten per altres més curtes per patir menys la resistència del fort vent, però tot i això, es fa molt complicat poder pescar en condicions, però ja que hi som…
Son diferents les espècies que es deixen veure, a més dels esparralls, també altres espàrids fan acte de presència, com oblades, petits sargs, bogues, cànteres i pagres, però els espàrids més grossos de la jornada són les salpes, que, tot i que moltes acaben guanyant la partida als pescadors tallant les cametes amb els seus esmolats incisius, una colla acaben sent capturades i esperant el moment de la pesada a les nanses. Altres famílies de peixos també es presenten a la cita, com els làbrids, amb alguns tords, tords becuts i una planxeta. La peça més gran és un galta-roig de gairebé un kg que el company Fèlix Muñoz aconsegueix posar-lo dins del salabre, espècie força buscada juntament amb la resta de representants de la família dels mugílids que viuen al nostre port, però molt complicats de pescar-los degut al fort vent que no permet veure les sutils picades d’aquests peixos, on finalment pocs exemplars de petita talla acaben a les nanses, sent galta-rojos i una llissa vera els únics capturats. També es deixen veure els sorells, alguns de talla interessant, les xucles, llepissosos, molls i burrets. El vent fa que alguns companys pleguin abans d’hora, cal recordar que com que no es tractava de capturar cap gran quantitat de peixos, com a màxim es podien presentar tres peixos al pesatge, de manera que tot i ser una prova esportiva, es du a terme amb molta més calma que en la resta de proves del calendari on prima el pes total de les captures.
13:00h – Botzinada i canyes amunt. Els encarregats de la Junta van passant per tots els punts de pesca per a fer el pesatge, després del qual, els peixos són alliberats per a seguir creixent i qui sap si els tornarem a trobar un altre dia.
Així és com queda la classificació final:
Volem agraïr a ÀREA LEGIS – Bonafonte Advocats per la cessió d’unes magnífiques ampolles de vi pels primers classificats per parelles, a la Confraria de Pescadors de Barcelona i al Port de Barcelona per a poder pescar a “casa seva”, al company Paco Ortiz per la seva ajuda amb la retolació de les peces de roba de la Societat, a la Junta de la Societat per la feina de dur a terme malgrat totes les dificultats les diferents activitats de la temporada i SOBRETOT, als nostres socis i amics que han ajudat a tirar endavant una temporada més un complicat calendari de pesca… MOLTES GRÀCIES!!
Però com hem comentat, aquest any encara no hem acabat les activitats, així que si el temps ho permet, ens tornem a trobar el 18 de desembre amb la 4a prova del Campionat d’Embarcació Fondejada i el dia següent amb el Concurs Infantil. Fins llavors, salut i bona pesca!
Deja un comentario