68º Concurso de Nuestra Señora del Carmen – Puerto de Barcelona – 24-07-2022
Un año más, volvemos a celebrar el tradicional concurso de pesca dedicado a la patrona de los marineros y pescadores, la Virgen del Carmen, en la fecha más cercana posible al 16 de julio y, como en las últimas ocasiones, el escenario es el Muelle de Pescadores del Puerto de Barcelona.
Una de les dates de pesca fixes del nostre calendari, 68 edicions així ho avalen.
La data tradicional sempre havia estat el diumenge més proper al 16 de juliol (en alguna ocasió havia estat en dissabte), però des que es fa al Moll de Pescadors, hi ha que adaptar-se a les celebracions que es fan al Port per homenatjar a la patrona dels mariners i pescadors, on es guarneixen les embarcacions i es treu a passejar la patrona en una gran festa, de manera que la data exacta de la prova de pesca esportiva varia sempre uns dies, però es manté la tradició.
Aquest any la prova ha coincidit que es celebra en una data molt propera de la quarta prova del 77è Campionat de Mar-Costa al mateix escenari, que es va celebrar el passat diumenge 3 de juliol, de manera que les referències sobre les espècies presents estaven ben fresques i la majoria tenen clara l’estratègia a seguir per aconseguir els millors resultats.
L’escenari de pesca, com sempre, es divideix en dos sectors. El primer, on s’hi situen la meitat dels esportistes participants, està situat a la punta del Moll de Balears, mirant cap al sud-oest. El segon, en canvi, on s’hi situa l’altra meitat dels esportistes participants, està situat a la part interior del Moll de Balears, mirant cap al sud-est.
La modalitat de pesca de la prova és a una canya amb boia o a fondal, podent tenir tantes canyes com es vulgui en reserva, però només una en acció de pesca. L’esquer també és lliure, estant prohibit únicament l’asticot i els cimbells o esquers artificials. Les inscripcions en aquest concurs es fan per parelles, ja que, a més de la classificació individual, també hi ha una classificació per parelles. Es tracta d’aconseguir el major pes possible en captures, sempre que aquestes tinguin la talla mínima establerta per a la seva espècie.
El dijous abans de la prova es fa el sorteig dels punts de pesca al nostre local social i es comunica pels canals interns de la SPDM a tots els participants el lloc on li ha tocat a cadascú.
Temps canicular i absència de vent… tota la setmana igual i, pel diumenge, el dia de la prova, s’espera que les temperatures s’enfilin una mica més.
El dissabte, el delegat de Mar-Costa accedeix al recinte per a marcar els punts de pesca. Hi ha que tenir en compte que tot i ser el mateix escenari de moltes de les proves del nostre calendari, segons el nombre de participants i de la situació dels elements mòbils del moll (la grua, les xarxes, les embarcacions, etc.), la situació dels punts de pesca pot variar d’una prova a la següent, per això abans de cada prova hi ha que fer el marcatge de nou.
I finalment arriba el diumenge.
06:30 – Dos encarregats de la Junta de la Societat entren al recinte per comprovar que el marcatge estigui correcte (que no s’hagi esborrat cap número i que no hi hagi cap embarcació que no estigués el dissabte).
06:45 – Una vegada fetes les comprovacions, els esportistes van accedint al recinte passant per la guixeta d’accés, des d’on se’ls entrega el full de control de captures i un regle d’alumini per a mesurar les captures commemoratiu del 90 aniversari de la SPDM. I des d’allà, tothom va circulant cap al punt de pesca assignat al sorteig, que hi ha una estona de feina a muntar la gran quantitat de “trastos” que porten alguns, preparar esquers, brumejos, etc. Un important desplegament de canyes, caixons, paniers, nanses i mil-i-un diferents estris decoren el Moll a l’espera de poder-se posar a “fer feina”.
07:45 – Es comença a brumejar i es van sentint les boles de brumeig caient a l’aigua per totes bandes.
08:00 – Botzinada i hams a l’aigua. Com ja ha succeït a les darreres visites a l’escenari, la presència de titoleros (Pomatomus saltatrix) a la zona, espècie que abans era present només en certes temporades però que des de fa un parell de temporades està residint tot l’any dins les aigües portuàries, ha fet variar els hàbits d’algunes espècies, especialment les pelàgiques com són els sorells i les bogues, que sempre eren les primeres en deixar-se veure enganxades a l’ham.
En aquesta ocasió els més matiners són uns altres pelàgics, les palometes (Trachinotus ovatus), seguides molt d’aprop pels esparralls (Diplodus anularis). Tampoc triguen gaire a veure’s els primers sorells (Trachurus trachurus), amb curioses diferències de talla, ja que es capturen exemplars que amb prou feines arriben als 15 centímetres i alguns que superen els 40. Molts exemplars de sarg (Diplodus sargus) també són capturats, però ràpidament alliberats, ja que són tots exemplars juvenils i cap arriba als 23 centímetres de la talla mínima legal. Altres espècies també fan acte de presència, com són les oblades (Oblada melanura), les castanyoles (Chromis chromis), vidirades (Diplodus vulgaris), salpes (Sarpa Salpa), petits pagells (Pagellus erythrinus), alguna boga (Boops boops), moll de roca (Mullus surmuletus) i alguns burrets de diferents tipus.
Com sempre, els més buscats el dia de competició són els mugílids, les famoses “llísseres” i en aquesta ocasió van fer acte de presència tres representants de la família que, curiosament han anat variant respecte al que passava uns anys enrere en aquest mateix escenari, on l’espècie predominant era la llissa vera (Chelon labrosus), però que cada vegada és més complicada de veure a la zona. En aquesta ocasió només se’n van capturar 6 exemplars. El galta-roig (Liza aurata), malanomenada per molts com “llíssera llobarrera”, cada vegada és més predominant dins les aigües del nostre port (almenys així es demostra a les captures de les nostres darreres competicions) i així va ser també en aquesta ocasió. Però el tercer representant de la família, el cap-pla (Liza ramada), espècie més comuna als estuaris dels rius (molt habitual al tram baix del Llobregat) una espècie que feia anys que no era capturada a les nostres proves, per segona vegada aquest any ha tornat a formar part de la llista d’espècies capturades, aquesta vegada amb força més presència que a la prova de principis d’aquest mes de juliol, on només es van veure dos exemplars. A més dels exemplars capturats (entre ells, la peça més gran del dia), la presència de força exemplars de gran talla a la superfície dónen una idea de la presència d’aquesta espècie novament a la zona.
13:00 – Botzinada i canyes cap amunt. Els encarregats del pesatge van passant punt per punt de pesca, aixecant les nanses amb les captures, fent el recompte, pesatge i retornant els peixos a l’aigua amb l’esperança de tornar-los a veure (més grans) en una propera ocasió.
Finalment així va acabar la jornada:
Demostrant que aquest any està motivat, el nostre secretari Santi Estrany va tornar a pujar al podi, aquesta vegada en segona posició.
Una prova on el David Romero va aconseguir no només la primera posició individual, si no també la primera posició per parelles (el seu pare, Javi, tampoc es va quedar curt, quedant tercer individual), la peça més gran i el major nombre de captures. Un dia rodó per a la familia Romero, que van marxar cap a casa carregats de trofeus i amb un parell de pernils.
També es va emportar un trofeu cap a casa el Marc Jover, en aquest cas el trofeu per al darrer classificat amb captures.
A la classificació per parelles, a part de la formada pel David i el Javi Romero, també van pujar al podi la formada pel Santi Estrany i Francisco Bernardo en segona posició i la formada per l’Eduardo Martínez i el Ferran Gallego a la tercera.
I després d’aquesta prova toca fer una pausa estival per a carregar piles, ja que al setembre tenim un interessant calendari, començant per l’aplec programat per la tarda/nit del dissabte 3 de setembre al Dic de l’Est, després el tradicional concurs infantil i just després el concurs commemoratiu del 90 aniversari de la Societat el 25 de setembre a la nova Àrea de Pesca Controlada del Port de Barcelona. Fins llavors, salut i bona pesca!!
Deja un comentario