Campeonato de Catalunya de corcheo-mar – categoria individual Alto Nivel (02-07-2023)

Tras más de 30 años, nuestra Sociedad vuelve a organizar un campeonato oficial, esta vez se trata del Campeonato de Catalunya de corcheo-mar de categoría individual de Alto Nivel.

Va ser la nostra Societat, l’any 1952, l’encarregada d’organitzar el campionat d’Espanya de pesca a llancer a la ja desapareguda platja de Can Tunis de la nostra ciutat (bé, es podria parlar del tema amb l’Hospitalet de Llobregat sobre aquella platja…), des de llavors una colla de campionats oficials en diferents modalitats han estat organitzades per l’SPDM de Barcelona. Però com les coses van i vénen i el món dóna moltes i moltes voltes hem estat més de 30 anys sense organitzar una competició oficial.

Malgrat això, els nostres esportistes han seguit participant a diferents competicions i en els darrers anys amb molt bons resultats.

I no només han estat els nostres esportistes els que han anat fent “feina”, la nostra Societat no ha aturat mai (excepte durant els anys de la guerra civil) l’organització d’activitats i competicions socials com ho demostren 78 campionats socials ininterromputs de mar-costa que portem celebrant, campionats que des del primer han incorporat proves en diferents disciplines de l’àrea de mar-costa, entre elles la pesca amb suret, disciplina corresponent al campionat celebrat aquest passat diumenge 2 de juliol.

Durant anys, els nostres esportistes van deixar de participar a competicions oficials per diferents motius, centrant-se les competicions a nivell social, que s’han anat celebrant a diferents escenaris, en el cas de les proves amb boia o a fondal, a diferents punts del Port de Barcelona on se’ns permetia fer un cert nombre d’activitats a l’any i fins l’any 2011 a la zona de pesca controlada que gestionàvem al “Rompeolas” de Barcelona, fins que es va acabar la concessió i per la remodelació del Port no es va poder renovar. 78 Campionats de Mar-Costa consecutius donen fe de la nostra llarga trajectòria dins de la pesca esportiva.

Portem uns anys amb la intenció de poder organitzar un campionat de Catalunya, però no disposar d’un espai per dur-lo a terme ens ho ha impedit fins ara.

Com que aquest any 2023 hem pogut estrenar una nova zona de pesca gestionada per la nostra entitat, aquesta vegada a la part interior del Port de Barcelona, finalment hem pogut mullar-nos i organitzar un campionat de Catalunya i des de la junta de la Societat s’ha estat treballant durant molt temps per a poder-ho organitzar com cal.

A principis d’any es va decidir la data del calendari per compaginar-ho amb la resta d’activitats de la Societat i també del Port, acordant que el campionat es celebrés el dissabte 1 de juliol, però una activitat programada amb poc més d’un mes d’antelació a les instal·lacions portuàries per la tarda/nit de l’1 de juliol van fer que el campionat s’hagués de posposar pel dia següent, el diumenge 2 de juliol.

Com es va indicar a la convocatòria, el dissabte abans de la prova, tots els inscrits al campionat podien accedir a la zona de pesca per preparar i ajustar el material per la competició, de manera que alguns van aprofitar per fer les provatures i els darrers retocs i testar una mica la zona preparant els detalls pel dia. De la mateixa manera que membres de l’organització van estar preparant els darrers detalls.

Finalment menys participants dels previstos, però amb representació de diferents societats com són el CP Mar-Sport d’Arenys de Mar, APE Lo Fangar, SPE la Mar Bella, Gavà-Yuki, CPE Pineda de Mar, SEPC La Gavina de Vilanova i la Geltrú, SEPC de Tarragona i la societat organitzadora, la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona.

I arriba el dia de la competició.

05:30h – Comença la feina i un dels creuers que entrava al port de Barcelona ens dóna la benvinguda.

Es posen les tanques cedides pel Port i la cinta plàstica de l’Ajuntament de Barcelona delimitant així l’espai de la competició respecte la resta del recinte, per on poden accedir la resta d’usuaris de l’Àrea de Pesca Controlada, es munta la carpa i tots els accessoris.

06:30h – Van arribant els esportistes i descarregant tot el material de pesca.

06:45h – Benvinguda i es du a terme el sorteig dels punts de pesca per a les dues mànigues, a la vegada que es reparteix el brumeig per a tots els participants. Cal recordar que amb la inscripció estava inclòs el brumeig per a les dues mànigues, 4 kg de brumeig SENSAS de formatge i 4kg de pa MONDIAL-F per a cada participant repartit en dues tongades.

07:15h – Cada esportista es dirigeix cap al seu punt de pesca, que hi ha feina a preparar el material, mesurar fons, estirar canyes, ajustar paniers i caixons i posar esquers a punt. Durant aquest temps, membres de l’organització van passant pels punts de pesca i es reparteix una ampolla d’aigua fresca i una peça de fruita per cada esportista.

08:30h – Es dóna el senyal acústic per a començar a brumejar.

08:45h – Comença la competició!!

Molta activitat de la morralla pels quatre sectors, els petits besucs blancs estan presents en gran nombre, però la seva petita talla no els fa vàlids per la competició, així que cal intentar evitar-los a la recerca de millors captures. Es van notant diferències en les estratègies dels esportistes, alguns comencen a cercar els pelàgics a poca fondària i palometes i agulles acaben a les nanses fent temps per l’hora del pesatge i el seu posterior alliberament. Cal recordar que és un campionat de “Captura i alliberament”, on es mantenen els peixos vius en nanses i són alliberats després del pesatge.

La jutgessa de la competició, acompanyada dels controladors fan la comprovació dels hams dels esportistes, passant pels diferents punts de pesca.

Els que intenten evitar la morralla més a prop del fons tenen diferent sort depèn del sector, amb diferents espècies entre les captures, com són esparralls, serrans, vidriades, bogues i un solitari galta-roig com a peça gran de la màniga.

12:45h – Acaba la primera màniga!

Toca fer el pesatge i recompte de captures, mentre cada esportista es va preparant per fer el canvi de sector de cara a la segona màniga.

13:30h – Una vegada fet el pesatge i tothom ha fet el canvi de lloc, és el moment de dirigir-se a l’edifici “Espai Vela”, tot just a l’accés de l’APC, on s’ha preparat un càtering variat per a tothom i s’aprofita per descansar una mica de la intensa calor estant a l’ombra i amb l’aire condicionat del local.

Estona que serveix també per “comentar la jugada” entre els esportistes i prendre decisions sobre la tàctica a seguir de cara a la segona màniga.

14:15h – Deixem enrere el dinar i altra vegada a l’APC per començar la segona màniga. Mentre es van ajustant els muntatges per la segona màniga, des de l’organització es reparteix el brumeig per a tots els participants (exactament el mateix tipus i quantitat que per la primera màniga) i aigua fresca per aguantar una estona més.

14:45h – Senyal acústic per poder començar a brumejar.

15:00h – Comença la segona màniga!!

Segueix un sol de justícia i la tònica de pesca semblant a la primera màniga, gran quantitat de petits besucs per totes bandes, però buscant buscant, altres espècies també van apareixent, com són els serrans, les agulles, les bogues i els esparralls amb alguna espècie més com a convidada, com les vidriades, els sorells i les oblades.
Curiós de veure les diferents tècniques de pesca amb boia que es practiquen en un escenari com aquest, on les fondàries van entre els 12 i els 16 metres, amb fons mixtes, amb alguns esportistes cercant captures a superfícies, altres remenant el fons, uns aprop, altres a certa distància, però tots amb un mateix objectiu i finalment amb diferent sort.

19:00h – Botzinada i s’acaba el campionat!.
És el moment del pesatge i començar a recollir, feixuga feina per la gran quantitat de material que s’empra en un campionat d’aquest tipus, però s’ha de fer amb cura i diligència mentre es va elaborant la classificació final.

Finalment aquest és el resultat de les dues mànigues:



També hi va haver els premis especials pel plusmarquista:

Juan Antonio Canuto, de la SEPC de Tarragona

Premi especial pel major nombre de captures:

Jesús Ródenas de CP Mar-Sport d’Arenys de Mar

I el premi especial al major nombre d’espècies, amb un empat a 8 espècies diferents entre en Juan Antonio Canuto i l’Albert Codina, desfent l’empat per la peça més gran a favor del primer.

Els sis primers classificats són els que tenen plaça pel Campionat d’Espanya del 2024, que a principis del 2024 s’anunciarà la data i l’escenari.

Els controladors de la jornada: MOLTES GRÀCIES!!

Just abans de l’entrega de premis, es va fer un minut de silenci per company i col·laborador de la pesca Iñaki Francisco Martínez que tot just un any que ens va deixar, pel qual es va fer una placa que s’entregarà a la seva família.

I amb tot això, acaba una magnífica jornada de competició on tot ha sortit bé gràcies a la feinada duta a terme durant força temps per part de la Junta de la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona, intentant organitzar de la millor manera possible un nou Campionat de pesca amb boia.
Però no hem d’oblidar l’ajuda rebuda per part del Port de Barcelona, per part de la Marina Vela Barcelona cedint-nos l’espai per a poder fer el dinar (i després el sopar), a l’Ajuntament de Barcelona per l’ajuda rebuda i per la cessió dels trofeus pels campions, al Forn del Pi pel càtering que ens va servir per dinar i sopar tots, la fruiteria E. Piñol del Mercat de Sants, a SENSAS pel brumeig de les dues mànigues, als companys Paco Ortiz i Toni de la Puente i sobretot a tots els esportistes que hi van participar.

I amb una nova activitat complerta, no desarem gaire els estris de pesca, doncs pel dia 23 de juliol tenim la 69a Edició del Concurs de la Mare de Déu del Carme, patrona de mariners i pescadors al mateix escenari, així que, fins llavors, salut i bona pesca!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *