Jornades de treball per a la cogestió de la pesca marítima recreativa a Catalunya – 5 i 6 de maig del 2023
Els passats divendres 5 i dissabte 6 de maig es van celebrar les jornades de treball per a la cogestió de la pesca marítima recreativa a Catalunya a les instal·lacions de l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona, on també hi van participar membres de la Societat durant els dos dies.
https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/503342/constitueix-taula-cogestio-pesca-maritima-recreativa-catalunya?fbclid=IwAR2HFqruaEJleJAnaDx-5e3GH_E4IJT5R2h_oqdlJrT1i3W0HU-LEYtHUL4
És ben conegut pels practicants de la pesca recreativa (i també pels practicants de la pesca esportiva) que cal posar fil a l’agulla per a poder regular com cal l’activitat per a poder seguir practicant-la, especialment d’una manera sostenible per a poder tenir un llarg (i pròsper!) futur.
Això no és conegut únicament pels pescadors recreatius, ja sigui de costa, d’embarcació o subaquàtics, també és conegut per part dels científics i per part de l’administració. Per aquest motiu es van organitzar aquestes jornades, per a posar en comú el que passa, el que no passa, el que s’està fent, el que no s’està fent, el que es pot fer i el que no. 65 assistents van poder donar veu a algunes de les inquietuds sobre la pesca recreativa.
És per això que es va dur a terme diferents ponències d’experts, comptant amb la benvinguda i presentació per part del Director General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, en Sergi Tudela Casanovas:
Ponències:
1.- El seguiment de la pesca marítima a Catalunya (a càrrec de la Marta Pujol Baucells, de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar, ICATMAR)
2.- La gestió de la pesca recreativa: el cas de Balears (a càrrec de la Beatriz Morales Nin, de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats)
3.- Reptes de la pesca recreativa a reserves marines d’interès pesquer (a càrrec d’en Josep Alòs Crespí, de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats)
4.- El paper dels indicadors biològics en la gestió de la pesca recreativa a Catalunya (a càrrec d’en Marc Balcells, de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar)
5.- Els límits de captura diària (bag límits) com a eina de gestió (a càrrec de l’Oriol Ribalta Aymamí, de l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable)
6.- Apunts històrics sobre la pesca marítima recreativa a Catalunya (a càrrec de l’Alfons Garrido Escobar, del Museu de la Pesca i Càtedra d’Estudis Marítims)
7.- La pesca marítima recreativa a Espanya: una perspectiva socio-ecològica (a càrrec d’en Pablo Pita Orduna, de la Universidad de Santiago de Compostela).
I no només es van escoltar i veure les ponències (totes elles molt documentades, interessants i didàctiques), també es van dur a terme tres tallers, el primer el divendres per la tarda, el segon el dissabte pel matí i el tercer i darrer el dissabte per la tarda.
En aquests tallers es van exposar els punts de vista dels diferents actors principals: Administració, científics i els mateixos pescadors recreatius. Dins d’aquest darrer grup hi va participar també la nostra Societat. Es van fer grups de treball barrejant representants dels diferents conjunts per tenir la major pluralitat i poder compartir els diferents punts de vista.
Aquesta experiència des del nostre parer, va ser molt positiva i constructiva, d’on creiem que tots plegats vam poder aprendre força i estem convençuts que es va fer un gran pas endavant pel futur de la pesca recreativa.
No ens queda més que agrair al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya i a tots el ponents i participants a les jornades per, primer haver-les creat, haver treballat per a tenir i compartir tota la quantitat d’informació que es va donar i sobretot, per a deixar-nos participar d’aquesta experiència. MOLTES GRÀCIES.
Deixa un comentari